سامانه های حقوقی

سامانه صیاد بانک مرکزی cbi.ir + نحوه ثبت کردن چک در آن

یکی از اقدامات مهم و موثر در جهت کاهش جرایم مالی مربوط به چک و همچنین کاهش میزان چک برگشتی، طراحی و ارائه چک های صیاد توسط بانک مرکزی می باشد. در حال حاضر چک های قدیمی توسط هیچ بانکی صادر نمی شوند و جای خود را به چک های صیاد داده اند که با نام چک های بنفش نیز شناخته می شوند. درمورد چک های صیادی بهتر است بدانیم در حال حاضر چکی دارای اعتبار می باشد که اطلاعات آن توسط فرد صادر کننده و همچنین دریافت کننده در سامانه ای به نام سامانه صیاد یا همان سامانه پیچک به ثبت برسد، در غیر این صورت چک فاقد اعتبار بوده و قابلیت نقد کردن نخواهد داشت.

همچنین سامانه پیچک این امکان را فراهم کرده تا فرد دریافت کننده بتواند از طریق درج شناسه صیاد چک مورد نظر در سامانه استعلام انجام داده و در صورت وجود مشکل از پذیرفتن چک خودداری کند.

به دلیل گسترش چک های صیادی و جایگزین شدن آن ها با چک های قدیمی لازم است که همه افراد نحوه استعلام، ثبت و دریافت چک صیادی را آموزش ببینند، زیرا همانطور که گفتیم علاوه بر اینکه لازم است فرد صادر کننده اطلاعات چک را در سامانه پیچک به ثبت برساند، فرد دریافت کننده نیز موظف است همین مراحل را طی کند. به همین منظور ما قصد داریم در این مقاله به بررسی نحوه کار با سامانه صیاد بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

معرفی سامانه صیاد بانک مرکزی

معرفی سامانه صیاد

چک های جدید صیادی از جانب بانک مرکزی به منظور افزایش امنیت معاملاتی که از طریق چک انجام می شوند، کاهش جرایم مالی ناشی از صدور چک و همچنین کاهش میزان چک های برگشتی طراحی شده است. در حال حاضر هیچ بانکی در کشور چک های قدیمی را برای مشتریان خود صادر نمی کند و میزان چک های صیادی در حال گسترش می باشد.

بهتر است بدانیم چک های بنفش صیادی برای صدور و دریافت، نیازمند طی کردن مراحل غیر حضوری در سامانه نام برده هستند در غیر این صورت فاقد اعتبار خواهند بود. فرد صادر کننده و همچنین دریافت کننده چک صیاد باید اطلاعات چک را در سامانه پیچک که توسط بانک مرکزی طراحی شده به ثبت برسانند.

برای اطلاع از بخش های سامانه صیاد بانک صادرات بر روی لینک کلیک کنید.

پیچک سامانه ای یکتا و واحد نیست یعنی بسترهای مختلفی برای ورود به این سامانه وجود دارند که کار را برای مردم راحت کرده است، ولی بهتر است بدانیم باید از بسترهایی که مورد تایید بانک مرکزی و بانک های صادر کننده چک هستند به سامانه پیچک وارد شوید و از راه های غیر معتبر ناشناخته استفاده نکنید.

ورود به سامانه صیاد

ورود به سامانه صیاد

همانطور که گفتیم پیچک یا صیاد، سامانه ای یکتا نیست و بسترهای مختلفی برای ورود به این سامانه وجود دارد. در ادامه مطلب به معرفی هر یک از راه های ورود به سامانه پیچک می پردازیم:

همراه بانک

اولین بستر برای ورود به سامانه، استفاده از همراه بانک می باشد. در حال حاضر هر بانکی برای ارائه خدمات غیر حضوری خود به مشتریان، برنامه همراه بانک را طراحی کرده است که برخی از بانک ها ورود به سامانه صیاد را جزء یکی از بخش های همراه بانک قرار داده اند. لازم به ذکر است که استفاده از بخش های همراه بانک نیازمند مراجعه به بانک و فعال سازی حضوری می باشد.

سایت اصلی بانک ها

در حال حاضر در صفحه اصلی سایت اکثر بانک ها درگاه ورود به سامانه پیچک فراهم می باشد. برخی از بانک ها درگاه ورود به همراه بانک خود را در سایت قرار داده اند که ورود به آن نیازمند درج نام کاربری و رمز عبور است، برخی دیگر از بانک ها نیز ورود به سامانه پیچک را از طریق درج شماره حساب و یا شماره کارت مربوط به همان بانک فراهم کرده اند.

اپلیکیشن ها

در حال حاضر اپلیکیشن های مختلف حوزه پرداخت، خدمات بانکی غیر حضوری را در اختیار مردم قرار می دهند که یکی از این خدمات مربوط به سامانه پیچک می باشد.

بهتر است بدانیم استفاده از بخش صیاد اپلیکیشن ها نیازی به فعال سازی ندارد و لیست اپلیکیشن های معتبر و مورد تایید بانک مرکزی که خدمات مربوط به چک های صیاد را انجام می دهند از طریق سایت شاپرک به نشانی shapark.ir قابل دسترس می باشد.

برای اطلاع از بخش های سایت بانک ملی بر روی لینک کلیک کنید.

لازم به ذکر است که تاکنون بخشی برای ثبت، انتقال و دریافت چک صیاد در سایت بانک مرکزی قرار نگرفته است و فقط استعلام چک های صیادی از طریق سایت بانک مرکزی قابل انجام می باشد.

خدمات سامانه صیاد

خدمات سامانه صیاد

همانطورکه گفتیم در حال حاضر صدور و دریافت تمامی چک های جدید صیادی نیازمند ثبت اطلاعات در سامانه مربوطه می باشند، بنابراین اگر اطلاعات چکی توسط فرد صادر کننده و همچنین دریافت کننده در سامانه صیاد به ثبت نرسد، چک فاقد اعتبار می باشد. بنابراین سامانه پیچک یا همان صیاد باید تمامی این امکانات را در اختیار مردم قرار دهد. از جمله امکانات این سامانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

استعلام چک

از طریق سامانه پیچک می توان قبل از دریافت چک از فرد صادر کننده، شناسه صیاد 16 رقمی را در سامانه درج کرده و استعلامی مبنی بر ثبت اطلاعات توسط صادر کننده و یا خوش حسابی او را انجام داد.

ثبت چک توسط صادر کننده

همانطور که گفتیم فرد صادر کننده باید اطلاعات هر فقره از چک صیاد را به هنگام صدور در سامانه به ثبت برساند.

ثبت چک توسط دریافت کننده

هر فقره از چک صیادی در صورتی دارای اعتبار می باشد که علاوه بر صادر کننده، فرد دریافت کننده نیز اطلاعات چک را در سامانه پیچک ثبت کند.

برای اطلاع از بخش های کارگزاری بانک صادرات بر روی لینک کلیک کنید.

بررسی وضعیت اعتبار چک در سامانه صیاد

برای بررسی وضعیت اعتبار یا همان استعلام چک های صیادی، می توانید از طریق همراه بانک، سایت اصلی بانک ها، اپلیکیشن های مورد تایید بانک مرکزی و یا سایت اصلی بانک مرکزی انجام دهید. به همین منظور برای استعلام وضعیت چک صیاد می توانید با درج و جستجو نشانی اینترنتی cbi.ir در مرورگر وارد صفحه اصلی سایت بانک مرکزی شده و بر روی گزینه “نظام های پرداخت و زیر ساخت ها” و سپس گزینه “استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی” کلیک نمایید.

استعلام چک در سامانه صیاد

در مرحله جدید باید شناسه صیاد 16 رقمی چک مورد نظر را مطابق با تصویر زیر در محل مشخص شده درج کنید.

بررسی چک در سامانه صیاد

راهنمای استفاده از اپلیکیشن های مورد تایید بانک مرکزی جهت استعلام چک صیاد

همانطور که گفتیم برخی از اپلیکیشن های حوزه پرداخت که مورد تایید بانک مرکزی هستند نیز امکان ورود به سامانه صیاد را فراهم کرده اند. برای آگاهی از لیست این اپلیکیشن ها باید نشانی اینترنتی shaparak.ir را در مرورگر درج و جستجو کنید و با ورود به صفحه اصلی سایت شاپرک از سمت چپ صفحه بر روی گزینه “شرکت ها و برنامک های مجاز” کلیک نمایید.

اپلیکیشن های سامانه صیاد

در مرحله جدید باید مطابق با تصویر زیر گزینه “برنامک های طرح چک” را انتخاب کنید.

برنامه های سامانه صیاد

حال می توانید نام اپلیکیشن های مورد تایید بانک مرکزی برای انجام امورات مربوط به چک های صیاد را مشاهده نمایید.

لیست اپلیکیشن های صیاد

ثبت چک در سایت صیاد

ثبت چک در صیاد

همانطور که گفتیم در حال حاضر همراه بانک ها، صفحه اصلی سایت بانک های مختلف و اپلیکیشن های مورد تایید بانک مرکزی این امکان را فراهم کرده اند تا مشتریان بتوانند چه در مواقع صدور و چه دریافت چک صیادی، اطلاعات آن را در سامانه صیاد به ثبت برسانند. بنابراین از طریق هرکدام از موارد گفته شده این امکان برای شما فراهم می باشد تا بتوانید چک صیادی را به ثبت برسانید.

تایید چک در سامانه صیاد

یکی دیگر از خدمات سامانه پیچک فراهم کردن امکان تایید چک می باشد، به همین منظور در برخی از همراه بانک ها، صفحات اصلی سایت بانک ها و اپلیکیشن های مورد تایید بانک مرکزی، بعد از ورود به بخش سامانه پیچک، گزینه ای با نام تایید چک صیادی وجود دارد که می توانید گزینه مورد نظر را انتخاب کرده و مشخصات خواسته شده در سامانه به ثبت برسانید.

برای اطلاع از بخش های سایت بانک صادرات بر روی لینک کلیک کنید.

چگونه می توان به اپلیکیشن های سامانه صیاد دسترسی پیدا کرد؟

لیست اپلیکیشن هایی که ورود به سامانه پیچک را فراهم می کنند در سایت شاپرک به نشانی اینترنتی shaparak.ir قرار گرفته است.

آیا استعلام چک صیاد در سایت بانک مرکزی انجام می شود؟

بله، به این منظور بعد از ورود به صفحه اصلی سایت بانک مرکزی باید بر روی گزینه نظام های پرداخت و زیر ساخت ها و سپس استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی کلیک نمایید.

آیا از طریق همراه بانک نیز می توان به سامانه صیاد وارد شد؟

بله، در حال حاضر برخی از همراه بانک ها این امکان را فراهم کرده اند.

آیا فرد دریافت کننده چک صیادی نیز باید اطلاعات چک را در سامانه صیاد به ثبت برساند؟

بله، در صورتی که اطلاعات چک توسط فرد صادر کننده و دریافت کننده در سامانه پیچک ثبت نشود چک فاقد اعتبار می باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *