سامانه های حقوقی

دیوان محاسبات کشور www.dmk.ir

یکی از سازمان های نظارتی مهم کشور دیوان محاسبات می باشد که وابسته به مجلس شورای اسلامی بوده و رئیس آن به صورت مستقیم توسط نمایندگان مجلس و طی برگزاری رای گیری تعیین می شود. انجام وظایف سازمان مذکور بعد از تعیین بودجه و تفکیک آن در سازمان ها، نهادها، ادارات، وزارتخانه ها و هر ارگان دیگری که از بودجه دولتی استفاده می کنند آغاز شده تا از این طریق روند اجرای بودجه کشور به صورت دقیق انجام شود.

با توجه به اینکه امورات هر کشور وابسته به تعیین، تخصیص و همچنین اجرای صحیح بودجه می باشند، بنابراین وظایف سازمان دیوان نامبرده از اهمیت بالایی برخوردار است. بنا به توضیحات گفته شده و اهمیت وظایف سازمان مذکور، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی ساختار، وظایف و نحوه استخدام دیوان محاسبات کشور بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

معرفی دیوان محاسبات کشور

معرفی دیوان محاسبات

بدون شک هر کشوری دارای تعدادی وزارتخانه، سازمان، اداره، نهاد، شرکت و… می باشد که هر یک از این موارد وظایف خاصی را برعهده دارند تا نظم در امورات کشور برقرار شده و پیشرفت در زمینه های مختلف آغاز شود. یکی از سازمان های نظارتی مهم کشورمان دیوان محاسبات است که به صورت مستقیم به مجلس شورای اسلامی وابسته می باشد.

در واقع رئیس دیوان مذکور توسط کمیسیون دیوان محاسبات و بودجه معرفی شده تا نمایندگان به او رای داده و انتصاب شود، سپس تمامی گزارشات و نتیجه بررسی های انجام شده توسط دیوان به مجلس شورای اسلامی ارائه می شوند.

برای اطلاع از امکانات درگاه ملی قوه قضاییه بر روی لینک کلیک کنید.

در مورد هدف از تشکیل و تاسیس دیوان نامبرده بهتر است بدانیم این سازمان به منظور نظارت بر اجرای صحیح و دقیق بودجه دولتی تعیین شده برای هر سازمان، وزارتخانه، اداره و… تاسیس شده است.

همانطور که گفتیم این دیوان یک نهاد نظارتی است بنابراین بعد از تعیین بودجه دولتی انجام وظایف دیوان آغاز خواهد شد تا از این طریق حساب ها، دخل و خرج و به طور کلی اجرای دقیق بودجه اختصاص یافته به هر ارگان تحت نظر قرار بگیرد.

برای اطلاع از خدمات سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک بر روی لینک کلیک کنید.

لازم به ذکر است از طریق اجرای وظایف دیوان نامبرده، خروج از بودجه تعیین شده تا حد امکان متوقف خواهد شد. بهتر است بدانیم دیوان مذکور را می توان از دیدگاه حقوقی یک دادگاه مالی اداری در نظر گرفت زیرا از طریق اقدامات این سازمان نحوه اجرا و استفاده از بودجه هر نهاد در کشور بررسی می شود، در صورت بروز تخلف گزارشات مربوطه به مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد تا از این طریق از بروز تخلفات مالی درمورد بودجه دولتی جلوگیری به عمل آید.

با توجه به توضیحات گفته شده ذکر این نکته ضروری است که سازمان نامبرده به تمامی حساب های ارگان ها، نهادها، ادارات و… که از بودجه دولتی استفاده می کنند دسترسی دارد تا روند اجرا و استفاده از بودجه اختصاص یافته مورد بررسی قرار بگیرد.

برای اطلاع از نحوه ورود به سامانه مالیات درگاه های پرداخت اینترنتی بر روی لینک کلیک کنید.

بهتر است بدانیم سازمان مذکور به منظور اطلاع رسانی درمورد گزارشات و عملکرد خود به عموم مردم، اقدام به راه اندازی سامانه ای آنلاین به نشانی اینترنتی www.dmk.ir کرده است تا مردم نیز از عملکرد این سازمان مطلع شده و از دیگر خدمات آنلاین دیوان استفاده کنند. به منظور آشنایی بیشتر در ادامه مطلب به چند مورد از بخش ها و امکانات سایت دیوان اشاره می کنیم:

  • اخبار
  • دادسرا
  • معاونت ها
  • مرکز آموزش و برنامه ریزی
  • سامانه ارتباطات مردمی
  • شبکه یاوران مردمی
  • کتابخانه الکترونیکی
  • نشریات
  • آثار علمی و پژوهشی
  • کانون پژوهشگران

بنابراین برای استفاده از خدمات غیر حضوری دیوان باید به سایت اختصاصی این سازمان مراجعه کرده و بخش مورد نظر خود را انتخاب کنید.

ساختار دیوان محاسبات کشور

در قسمت قبلی همین مقاله به بررسی وظایف کلی سازمان دیوان محاسبات پرداختیم، همانطور که گفتیم این سازمان به عنوان یک نهاد نظارتی وظیفه بررسی اجرای صحیح و دقیق بودجه دولتی اختصاص یافته به شرکت ها، ادارات، ارگان ها، وزارتخانه ها و… دولتی را برعهده دارد تا از بروز تخلفات درمورد بودجه کشور جلوگیری به عمل آید.

  • حال بهتر است در ادامه مطلب با ساختار دیوان محاسبات کشور آشنا شویم، رئیس دیوان مذکور با آغاز به کار هر دوره مجلس شورای اسلامی توسط اعضای کمیسیون دیوان و بودجه به مجلس و دیگر نمایندگان معرفی می شود تا با رای گیری و کسب آراء مثبت به عنوان رئیس دیوان منصوب گردد. لازم به ذکر است برکناری رئیس دیوان نیز با رای گیری نمایندگان و به همان شیوه انتصاب انجام خواهد شد.

برای اطلاع از خدمات سامانه جذب مرکز وکلا بر روی لینک کلیک کنید.

  • به طور کلی سازمان نامبرده از یک دادسرا، یک هیات عمومی و حداقل هفت یا هشت هیات مستشاری تشکیل می شود. هر هیات مستشاری نیز شامل 3 مستشار خواهد بود که یکی از این افراد به عنوان رئیس همان هیات منصوب می گردد. بهتر است بدانیم حضور تمامی اعضاء هیات مستشاری برای رای گیری و به نتیجه رسیدن جلسات ضروری و الزامی می باشد.
  • دادسرا دیوان دارای یک رئیس و چند دادیار می باشد که روش انتصاب رئیس دادسرا مشابه با معرفی و انتخاب رئیس دیوان است، یعنی اعضای کمیسیون دیوان و بودجه فردی را برای جایگاه ریاست دادسرا دیوان به مجلس شورای اسلامی معرفی می کنند تا دیگر نمایندگان نظر خود را با آراء منفی و مثبت اعلام کنند.

برای اطلاع از نحوه پرداخت عوارض گمرکی بر روی لینک کلیک کنید.

  • هیات عمومی دیوان نیز با دعوت و به ریاست رئیس دیوان و حضور سه چهارم مستشارین تشکیل شده و شخص رئیس دادسرا نیز باید در جلسات هیات عمومی شرکت کند. بهتر است بدانیم رئیس دادسرا دیوان در هیات عمومی دارای حق رای می باشد و حضور او در جلسات هیات عمومی الزامی است.
  • در مورد روش انتخاب اعضای هیات های مباشرت بهتر است بدانیم رئیس دیوان 15 نفر را به عنوان کاندیدا به مجلس شورای اسلامی معرفی می کند، نمایندگان 9 نفر را به عنوان عضو اصلی و 3 نفر را به عنوان عضو علی البدل انتخاب خواهند کرد.

وظایف دیوان محاسبات کشور

دیوان نامبرده به عنوان یک نهاد نظارتی که وابسته به مجلس شورای اسلامی است به طور کلی وظیفه نظارت، بررسی و محاسبه مخارج سازمان ها، ادارت، وزارتخانه ها و… که از بودجه دولتی استفاده می کنند را برعهده دارد تا از این طریق شیوه استفاده از بودجه اختصاص یافته به هر نهاد مشخص شده و در صورت بروز تخلف گزارشات مربوطه تدوین و به مجلس ارائه شوند.

برای اطلاع از نحوه ورود به سامانه معاملات فصلی بر روی لینک کلیک کنید.

اگر به صورت جزئی تر به بررسی وظایف دیوان بپردازیم متوجه خواهیم شد که همین وظیفه کلی، مهم و حیاتی به چندین وظیفه کوچک تر تقسیم می گردد. به منظور آشنایی بیشتر در ادامه مطلب به چند مورد از وظایف سازمان مذکور می پردازیم:

  • کنترل و نظارت بر نحوه استفاده بودجه اختصاص یافته به هر نهاد دولتی
  • نظارت و بررسی موجودی مالی نهادهای اجرایی کشور
  • انجام تمامی اموراتی که مجلس شورای اسلامی به دیوان محول می کند
  • تنظیم دادخواست بر علیه مسئولین خاطی که درمورد استفاده از بودجه دچار تخلف شده اند
  • ارائه گزارش بررسی های مالی انجام شده توسط دیوان به مجلس شورای اسلامی
  • کنترل و نظارت بر خروج مخارج هر سازمان و نهاد از بودجه دولتی تعیین شده
  • ایجاد هماهنگی میان هیات های مستشاری در انجام وظایف

برای اطلاع از امکانات سامانه ثامن بر روی لینک کلیک کنید.

استخدام در دیوان محاسبات کشور

سازمان دولتی دیوان محاسبات نیز مانند هر سازمان دیگری در کشور نیازمند استخدام افراد در جایگاه های شغلی مختلف می باشد، از این رو در مواقع لزوم نسبت به انتشار اطلاعیه های استخدامی اقدام خواهد کرد.

بهتر است بدانیم اطلاعیه های استخدامی مربوط به سازمان مذکور از طریق سایت سازمان دیوان محاسبات کشور منتشر شده، شرایط و ضوابط در اختیار عموم مردم قرار گرفته و زمان و نحوه ثبت نام نیز توضیح داده می شوند.

برای اطلاع از نحوه ثبت نام در سامانه ثنا بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین متقاضیان استخدام در سازمان نامبرده باید از طریق سایت این نهاد نسبت به پیگیری جزئیات استخدامی اقدام کنند. لازم به ذکر است اعلام نتایج آزمون استخدامی و نحوه طی کردن ادامه مراحل نیز از طریق وب سایت همین سازمان منتشر خواهند شد.

چگونه می توان به سایت دیوان محاسبات کشور وارد شد؟

برای ورود به سایت مذکور باید از نشانی اینترنتی www.dmk.ir استفاده کنید و مطابق با توضیحات گفته شده در همین مقاله پیش بروید.

وظیفه اصلی دیوان محاسبات کشور چیست؟

به طور کلی دیوان مذکور وظیفه نظارت بر روند استفاده و اجرای صحیح بودجه دولتی اختصاص یافته به سازمان ها، ادارات، نهادها و… دولتی را بر عهده دارد.

دیوان محاسبات کشور تحت نظارت چه قوه ای می باشد؟

دیوان نامبرده تحت نظارت مجلس شورای اسلامی کشور است.

آیا دیوان محاسبات کشور گزارشات خود را به صورت علنی منتشر می کند؟

گزارشات و نتایج بررسی های انجام شده توسط دیوان تا حد امکان از طریق سایت این سازمان در اختیار عموم مردم قرار می گیرند.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *