سامانه های حقوقی

مالیات خانه های خالی

یکی از انواع مالیات در کشور ایران، مالیات خانه های خالی می باشد که میزان آن توسط سازمان امور مالیاتی کشور تعیین می گردد. بر اساس قوانین به تصویب رسیده در مورد این موضوع واحدهای مسکونی که به مدت بیش از 120 روز در طول هر سال مالیاتی که مطابق با سال شمسی است، بدون سکونت باشند خالی محسوب شده و مالکان آن ها مشمول پرداخت مالیات خواهند بود.

موضوع مورد بحث دارای جزئیات مختلفی اعم از نحوه محاسبه، شرایط مشمول مالیات قرار گرفتن، نحوه استعلام و پرداخت غیر حضوری می باشد، به همین علت ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف موضوع مالیات بر خانه های خالی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

مالیات خانه های خالی چیست؟

مالیات خانه های خالی چیست

در تمامی کشورها پرداخت مالیات از جانب افراد حقیقی و حقوقی یکی از منابع درآمدی دولت می باشد، کشور ما نیز از این مورد مستثنی نشده و بر اساس قوانین به تصویب رسیده انواع مختلفی از مالیات در نظر گرفته شده اند.

یکی از انواع مالیات در کشور ایران، مالیات خانه های خالی می باشد. بر اساس ماده 54 مقرر قانون مالیات های مستقیم، در شهرهای با بیش از 100 هزار نفر جمعیت، واحدهای مسکونی که بیش از 120 روز در سال بدون سکنه باشند خالی محسوب شده و مالکان آن ها مشمول پرداخت مالیات خانه های خالی خواهند بود.

برای اطلاع از نحوه پرداخت عوارض سالیانه خودرو بر روی لینک کلیک کنید.

لازم به ذکر است احراز خالی بودن واحدهای مسکونی از طریق استعلامات سامانه املاک و اسکان انجام خواهد شد، زیرا تمامی سرپرستان خانوار اعم از مالک و مستاجر و کسانی که سرپرست خانوار نبوده ولی مالک هستند باید اطلاعات شخصی و واحد مسکونی خود را در سامانه املاک و اسکان به ثبت برسانند.

بهتر است بدانیم تعیین میزان مالیات بر خانه های خالی توسط سازمان امور مالیاتی کشور انجام می شود و مبنای آن بر اساس میزان ارزش اجاره بها ماهانه و سپس کسر هزینه استهلاک و مالیات اجاره بها می باشد.

برای اطلاع از ساختار دیوان محاسبات کشور بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین با توجه به توضیحات گفته شده چنانچه تا به حال اطلاعات واحدهای مسکونی خود را در سامانه املاک و اسکان به ثبت نرسانده اید، توصیه می شود در اسرع وقت نسبت به انجام این کار اقدام کنید.

محاسبه مالیات خانه های خالی

بر اساس ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم، واحدهای مسکونی که بیش از 120 روز در طول هر سال مالیاتی که مطابق با سال شمسی است بدون سکونت باشند، خالی محسوب شده و مالکان آن ها مشمول پرداخت مالیات خانه های خالی می باشند.

بهتر است بدانیم میزان این نوع از مالیات برای اولین سال خالی ماندن خانه ها 6 برابر مالیات متعلقه اجاره بها می باشد که برای سال های دوم و سومی که واحدهای مسکونی خالی از سکنه باشند این میزان به 12 و 18 برابر افزایش پیدا خواهد کرد.

برای اطلاع از بخش های درگاه ملی قوه قضاییه بر روی لینک کلیک کنید.

در مورد نحوه محاسبه مالیات بر خانه های خالی بهتر است بدانیم اولین گام، محاسبه نرخ و ارزش اجرا بها ماهانه هر متر مربع از ملک می باشد، برای مثال واحد مسکونی با متراژ 100 متر مربع و ارزش هر متر برابر با 50 هزار تومان، اجاره بها آن حدود 5 میلیون تومان در هر ماه خواهد بود.

حال باید 25 درصد از نرخ اجاره ماهانه به عنوان هزینه استهلاک از مبلغ 5 میلیون تومان کسر شود. بنابراین بعد از کسر 25 درصد، مبلغی برابر با 3 میلیون و 750 هزار تومان باقی خواهد ماند.

برای اطلاع از سامانه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بر روی لینک کلیک کنید.

همانطور که گفتیم مالیات خانه های خالی با ضرب 6، 12 و 18 در مبلغ مالیات متعلقه اجاره بها تعیین خواهد شد، بنابراین حال باید مالیات اجاره بها ملک مورد مثال را به دست آوریم.

لازم به ذکر است مالیات اجاره بها هر واحد مسکونی بر اساس میزان اجاره سالانه محاسبه می شود، چنانچه به صورت سالانه مجموع اجاره بها تا 50 میلیون تومان باشد، مالیات متعلقه 15 درصد مبلغ کل خواهد بود. همچنین اگر میزان مجموع اجاره بها هر سال یک ملک 50 تا 100 میلیون تومان باشد، مالیات اختلاف بازه 50 تا 100 میلیون تومان برابر با 20 درصد می باشد.

برای اطلاع از بخش های سامانه معاملات فصلی بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین برای ملک مورد مثال مالیات متعلقه 15 درصد از مبلغ 3 میلیون و 750 هزار تومان بوده و برابر با 562 هزار و 500 تومان می باشد. حال برای سال اولی که این واحد مسکونی خالی از سکنه باشد مبلغ به دست آمده در 6 ضرب شده و میزان مالیات بر خانه های خالی به دست خواهد آمد. سپس برای سال های دوم و سوم در صورتی که نرخ اجاره بها ثابت باشد مبلغ 562 هزار و 500 تومان به ترتیب در 12 و 18 ضرب خواهد شد.

دستور العمل محاسبه مالیات خانه های خالی

میزان مالیات خانه های خالی توسط سازمان امور مالیاتی کشور و بر مبنای نرخ و ارزش اجاره بها هر متر مربع از واحد مسکونی تعیین می شود. بهتر است بدانیم قوانین تعیین، مصوب و اعلام شده برای واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از 100 هزار نفر اعمال می شود.

در مورد دلایل اعمال چنین مالیاتی ذکر این نکته ضروری است که یکی از دلایل افزایش نرخ اجاره بها و حتی خرید و فروش واحدهای مسکونی و در نتیجه ایجاد مشکلاتی همچون کمبود خانه برای مستاجران کشورمان، خالی نگه داشتن تعمدی واحدهای مسکونی توسط مالکان می باشد.

برای اطلاع از نحوه ثبت مالیات کارتخوان بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین قانون مالیات خانه های خالی به مرحله اجرا سازی رسیده تا از این طریق میزانی از مشکلات حوزه مسکن در کشور برطرف گردد. با توجه به توضیحات گفته شده قصد داریم در ادامه مطلب به چند مورد از دستورالعمل های محاسبه مالیات نامبرده اشاره کنیم:

  • مبنای احراز خالی بودن واحدهای مسکونی در شهرهای با جمعیت بیش از 100 هزار نفر استعلامات انجام شده از طریق سامانه املاک و اسکان می باشد.
  • در طول یک سال مالیاتی که مطابق با یک سال شمسی می باشد، واحدهای مسکونی که بیش از 120 روز بدون سکونت هستند، خالی محسوب خواهند شد.
  • در مورد واحدهای مسکونی خالی از سکنه شراکتی، میزان مالیات خانه های خالی هر شریک بر اساس سهم او از ملک تفکیک داده می شود.

برای اطلاع از امکانات سامانه شاپرک بر روی لینک کلیک کنید.

  • پیرامون خانه های خالی متعلق به اشخاص حقیقی، سازمان امور مالیاتی محل سکونت اشخاص، مرجع قانونی اعمال شرایط مالیاتی خواهد بود.
  • در صورتی که اشخاص حقیقی آدرس و نشانی محل سکونت فعلی خود را در سامانه املاک و اسکان به ثبت نرسانده باشند، به صورت سیستمی یکی از واحدهای مسکونی خالی شخص مورد نظر به عنوان نشانی او تعیین می گردد.
  • ضرایب مالیاتی 6، 12 و 18 تعیین شده در قانون مالیات خانه های خالی برای مالکان پنج یا کمتر از پنج واحد مسکونی خالی در نظر گرفته می شود، برای تعدادی بیشتر از 5 واحد مسکونی خالی، ضرایب نامبرده 2 برابر خواهند شد.

برای اطلاع از نحوه پیگیری گذرنامه با کدملی بر روی لینک کلیک کنید.

مشاهده و استعلام میزان مالیات خانه های خالی

نحوه محاسبه مالیات خانه های خالی

با توجه به گسترش بسترهای الکترونیکی و آنلاین در کشور، تمامی سازمان ها، ادارات، ارگان ها و… دولتی و حتی بسیاری از مراکز خصوصی اقدام به راه اندازی سامانه های آنلاین مختلفی کرده اند تا از این طریق میزان مراجعات حضوری به مراکز مربوطه کاهش یافته و میزان رفاه و رضایت مردم افزایش یابد.

در این میان سازمان امور مالیاتی کشور نیز از این مورد مستثنی نشده و با راه اندازی “درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی” امکانات غیر حضوری مختلفی اعم از مشاهده، استعلام و پرداخت مالیات خانه های خالی را برای مودیان مالیاتی فراهم کرده است.

برای اطلاع از بخش های سایت بیمه رازی بر روی لینک کلیک کنید.

بنابراین چنانچه قصد استعلام میزان مالیات تعلق گرفته به واحدهای مسکونی خود را دارید باید از طریق نشانی اینترنتی my.tax.gov.ir ابتدا در سامانه خدمات امور مالیاتی ثبت نام کرده و یک حساب کاربری برای خود ایجاد کنید. به همین منظور مطابق با تصویر زیر از کادر بالایی صفحه بر روی گزینه “ثبت نام” کلیک نمایید.

ثبت نام در سامانه مالیات خانه های خالی

سپس در مرحله جدید کد ملی، شماره موبایل، تاریخ تولد و عبارت امنیتی که در تصویر مشاهده می کنید را در قسمت های مربوطه درج و گزینه “ثبت نام” را انتخاب کنید.

حساب کاربری سامانه مالیاتی

با انجام مراحل قبلی کد یکبار مصرف 6 رقمی برای شماره موبایل شما ارسال خواهد شد که باید آن را در مرحله جدید وارد کرده و گزینه “ورود به سامانه” را انتخاب کنید.

کد ورود سامانه مالیات خانه های خالی

توجه داشته باشید به محض ثبت نام در سامانه خدمات الکترونیک امور مالیاتی، نام کاربری و رمز عبور برای دفعات بعدی ورود به سامانه برای شماره موبایل شما ارسال خواهد شد.

برای اطلاع از امکانات سایت سازمان ثبت احوال بر روی لینک کلیک کنید.

حال با ورود به پنل کاربری خود از منو سمت راست صفحه، مطابق با تصویر زیر بر روی گزینه “واحدهای مسکونی خالی از سکنه” کلیک نمایید.

مشاهده لیست واحدهای مسکونی خالی

برای اطلاع از روش های پیگیری پرونده قضایی بر روی لینک کلیک کنید.

راهنمای پرداخت مالیات خانه های خالی

بهتر است بدانیم مالکان واحدهای مسکونی که مشمول پرداخت مالیات خانه های خالی هستند، در صورتی که به موقع نسبت به پرداخت مالیات مذکور اقدام نکنند علاوه بر پرداخت مالیات مشمول پرداخت جریمه نیز خواهند بود.

بنابراین چنانچه بعد از انجام استعلام مطابق با مراحل گفته شده در قسمت قبلی همین مقاله، مشمول پرداخت مالیات خانه های خالی هستید بهتر است در اسرع وقت نسبت به پرداخت اینترنتی از طریق سامانه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی اقدام کنید.

برای اطلاع از خدمات سایت بیمه مرکزی بر روی لینک کلیک کنید.

به همین منظور باید از طریق نشانی اینترنتی my.tax.gov.ir وارد صفحه اصلی سامانه شده و بعد از درج نام کاربری، کلمه عبور و عبارت امنیتی که در تصویر مشاهده می کنید، بر روی گزینه “ورود به پنل کاربری” کلیک نمایید.

ورود به سامانه مالیات خانه های خالی

سپس به محض دریافت کد یکبار مصرف 6 رقمی از طریق شماره موبایل خود، کد دریافتی را در مرحله جدید وارد کرده و گزینه “ورود به سامانه” را انتخاب کنید.

مراحل ورود به سایت امور مالیاتی

در نهایت با ورود به پنل کاربری خود از منو سمت راست صفحه، مطابق با تصویر زیر بر روی گزینه “پرداخت قبض های مالیات” کلیک نمایید.

پرداخت مالیات خانه های خالی

چگونه می توان از میزان مالیات خانه های خالی مطلع شد؟

برای اطلاع از میزان مالیات تعلق گرفته به خانه های خالی باید از نشانی اینترنتی my.tax.gov.ir استفاده کنید و مطابق با مراحل گفته شده در همین مقاله پیش بروید.

آیا واحدهای مسکونی که شراکتی می باشند نیز مشمول پرداخت مالیات بر خانه های خالی هستند؟

بله، در صورتی که چنین واحدهای مسکونی در شهرهای با بیش از 100 هزار نفر جمعیت، در طول سال بیش از 120 روز بدون سکونت بمانند، مشمول پرداخت مالیات خانه های خالی می باشند.

آیا عدم پرداخت به موقع مالیات تعلق گرفته به خانه های خالی، مشمول پرداخت جریمه خواهد بود؟

بله، در صورت عدم پرداخت به موقع مالیات، مشمول جریمه نیز خواهید شد.

چه مرجعی در کشور تعیین کننده میزان مالیات بر خانه های خالی است؟

این مورد مربوط به سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.

5/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *