سامانه مرزنشینان marz.taarco.ir + راهنمای تصویری ورود و ثبت نام
دولت برای افرادی که ساکن مرزهای کشور هستند امکانات و خدمات ویژه ای را در نظر گرفته است. سامانه مرزنشینان به نشانی اینترنتی marz.taarco.ir برای این افراد ایجاد شده است. در واقع سامانه مرزنشینان با هدف دستیابی افراد ساکن مناطق مرزی به خدمات، امکانات و سهمیه هایی که در امور مختلف بازرگانی، تردد فرد، کالا و غیره در نظر گرفته شده، ایجاد شده است. لذا افرادی که قصد تردد به صورت زمینی در این مناطق برای انجام امور تجاری و غیره را دارند، باید کارت مرزنشینی داشته باشند. برای دریافت این کارت باید درخواست مرزنشینی در سامانه مرزنشینان را ثبت کنند.
امکاناتی که در سامانه مرزنشینان برای کاربران در نظر گرفته شده است با توجه به هویت آن ها (مرزنشین، سازمان یا تعاونی) متفاوت است. بنابراین افرادی که قصد ثبت نام در سامانه مرزنشینان را دارند بهتر است در ابتدا در مورد هویت کاربران و امتیازات آن ها آشنایی داشته باشند. سپس با دقت بالایی آن را انجام دهند. به همین دلیل لازم دانستیم در این مقاله از سایت سامانه رسمی در مورد سامانه مرزنشینان و امکانات تعیین شده برای کاربران آن صحبت کنیم. هم چنین توضیحاتی را در رابطه با نحوه ورود به سایت، ثبت نام و تمدید کارت مرزنشینی و سایر اطلاعات مرتبط با آن بیان کنیم.
فهرست مطالب
معرفی سامانه مرزنشینان
طبق قانون، افرادی که در فاصله 20 تا 50 کیلومتری خطوط مرزی کشور ساکن هستند، مرزنشین نامیده می شوند. در حال حاضر طبق آمار بیش از 6 میلیون نفر (2 میلیون خانوار) در مرزهای استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، کردستان، ایلام، کرمانشاه، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، خراسان رضوی، گلستان، خوزستان، هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، فارس، گیلان و مازندران ساکن هستند.
جهت آشنایی بیشتر با سامانه جامع روابط کار روی لینک کلیک کنید.
وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز خدماتی را برای این دسته از افراد در نظر گرفته است که آن ها را از طریق کارت مرزنشینی ارائه می دهد. مرزنشینان برای دریافت این کارت و استفاده از سایر خدماتی که برای آن ها در نظر گرفته شده است باید درخواست خود را در سامانه مرزنشینان به آدرس اینترنتی marz.taarco.ir ثبت کنند. این سامانه با نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت برای ارائه بهتر خدمات به صورت غیرحضوری به افراد، سازمان ها و تعاونی هایی که در مناطق مرزی ساکن هستند (سابقه سکونت آن ها 3 سال یا بیشتر باشد.) ایجاد شده است تا آن ها بتوانند در صورت تمایل معاملات تجاری در مرزهای زمینی ایران با کشور های همسایه (پس از دریافت مجوزهای لازم) انجام دهند.
ورود به سامانه مرزنشینی marz.taarco.ir
اگر ساکن یکی از مناطق مرزی کشور با سابقه بیش از 3 سال سکونت هستید یا این که به عنوان سازمان یا تعاونی مرزی پس از کسب مجوزهای لازم قصد مبادلات مرزی در این مناطق را دارید باید برای شروع کار خود در سامانه مرزنشینان ثبت نام کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد سامانه سامد ثبت شکایات کلیک کنید.
برای ثبت درخواست خود در سامانه مرزنشینان ابتدا باید وارد آن شوید. حال برای راهنمایی بیشتر در مورد مراحل ورود به سامانه مرزنشینی قصد داریم در ادامه آن را برای مرزنشینان کشور بیان کنیم:
- ابتدا در مرورگر سیستم خود آدرس اینترنتی marz.taarco.ir را وارد کنید و با جستجو کردن وارد صفحه اصلی سامانه مرزنشینان شوید.
- در این صفحه روی گزینه «ورود مرزنشینان» کلیک کنید.
- حالا وارد صفحه ورود اطلاعات کاربری خود خواهید شد که در آن باید به ترتیب شماره ملی (بدون خط فاصله) و کد امنیتی که برای شما مشخص شده است را وارد کنید و روی گزینه “جستجو” کلیک کنید.
- پس از جستجو به صفحه دیگری هدایت خواهید شد که در آن به شماره موبایلی که در سامانه مرزنشینان ذخیره کرده اید رمز عبور 5 رقمی ارسال می شود. با دریافت این کد باید آن را در کادر مشخص شده وارد کنید و روی گزینه ای که با فلش قرمز مشخص شده است ضربه بزنید.
- در صورت تایید اطلاعات شما وارد پنل کاربری خود خواهید شد. حالا می توانید از خدمات و امکانات سامانه مرزنشینان استفاده کنید.
ثبت نام کارت مرزنشینان
کاربرانی که قصد استفاده از خدمات مرتبط با مبادلات ارزی و تجاری در نواحی مرزی کشور را دارند باید کارت مرزنشینان یا کارت پیله وری داشته باشند. معمولا کارت پیله وری به فرد متقاضی که سرپرست خانوار است داده می شود اما برای دریافت کارت مرزنشینان باید به سامانه مرزنشینان مراجعه کنند. قبل از راه اندازی سامانه مرزنشینان، متقاضیان باید برای دریافت کارت مرزنشینی به بخشداری منطقه خود مراجعه می کردند و با ثبت درخواست خود مراحل بعدی دریافت کارت مرزنشینی را انجام می دادند اما در حال حاضر، با ورود به سامانه مرزنشین می توانند این کار را به صورت غیرحضوری انجام دهند.
برای اطلاع از سامانه یارانه دستمزد و امکانات آن کلیک کنید.
همان گونه که بیان شد برای دریافت کارت مرزنشینی، باید اقدام به ثبت نام در این سامانه کنید. برای این کار مراحل زیر را باید طی کنید:
در ابتدا لازم است متقاضیان متوجه شوند که آیا واجد شرایط ثبت نام در سامانه مرزنشینان هستند یا خیر.
شرایط دریافت کارت مرزنشینی:
- از شرایط تعریف شده در ماده 91 آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات برخوردار باشند.
- در سازمان ها و ارگان های دولتی کشور مشغول به کار نباشند.
- در یکی از بخش های مرزی استان های مشخص شده (حداقل مدت 3 سال و بالاتر سکونت داشته باشند.) ساکن باشند.
- محکومیت موثر کیفری نداشته باشند.
- کارت پایان خدمت نظام وظیفه یا کارت معافیت داشته باشند.
- حداقل سن 21 سال تمام داشته باشند.
برای کسب اطلاعاتی در رابطه با سامانه بنزین من، مقاله مربوطه را مطالعه فرمایید.
بعد از آن لازم است متقاضیان با در دست داشتن مدارک زیر به یکی از دفاتر پیشخوان دولتی در محل زندگی خود مراجعه کنند:
- عکس 3×4 به همراه یک پوشه
- کپی از تمام صفحات شناسنامه
- کپی از پشت و رو کارت ملی
- کپی از کارت پایان خدمت یا کارت معافیت
- ارائه گواهی عدم سوء پیشینه
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
- تکمیل فرم های تعهد و ضمانت جهت دریافت کارت مرزنشینان
- گواهی مبنی بر سابقه 3 سال سکونت در مناطق مرزی کشور (استشهاد، اجاره نامه یا سند ملکی)
در دفاتر پیشخوان دولت، باید 3 فرم مختلف را تکمیل کرده و آن را به مسئول ثبت نام کارت مرزنشینان تحویل دهید تا آن ها ادامه فرآیند ثبت نام در سامانه مرزنشینان را انجام دهند. در زیر به هر کدام از 3 فرم مختلف اشاره می کنیم:
جهت آشنایی با نحوه ثبت نام عتبات عالیات به سامانه زیارت مراجعه فرمایید.
فرم تاییدیه محل سکونت، فرمی است که در آن مشخصات متقاضی و افراد تحت تکفل او (در صورت موجود بودن) باید درج شوند. سپس توسط فرمانداری، بخشداری، دهداری، شورای شهر یا شورای آبادی و روستا مهر و امضا شوند. این فرم به شکل زیر است.
فرم تعهدنامه و ضمانت، دو فرم دیگری هستند که در آن مشخص می کنند شما در هیچ کدام از مشاغل دولتی مشغول به کار نیستید. به طوری که پس از تکمیل این فرم ها باید آن را در سامانه مرزنشینان بارگذاری کنید. حال بعد از آن که مدارک شما به صورت کامل ارائه شد و هیچ گونه نقضی در آن مشاهده نشد، می توانید با طی کردن مراحل اداری کارت الکترونیکی مرزنشینان را از سامانه مرزنشینی دریافت کنید. مشاوران سامانه رسمی نیز آماده پاسخگویی به سوالات شما در مورد ثبت نام کارت مرزنشینان هستند تا هر گونه مشکلی داشته باشید را حل کنند.
واریز پول به کارت مرزنشینان marz.taarco.ir
وزارت صنعت، معدن و تجارت برای افراد ساکن در مناطق مرزی کشور که متقاضی دریافت کارت مرزنشینان یا کارت پیله وری هستند پس از طی کردن مراحل اداری، آن را ارائه می دهد. آنها به کمک این کارت می توانند خرید و انتقال کالا از بازارچه های مرزی به داخل ایران را انجام دهند و با فروش آن ها اشتغال زایی کنند تا برای سرپرستان خانوار درآمد کمکی باشد اما بعد از آن که اقدام به ثبت نام کارت مرزنشینان در سامانه marz.taarco.ir کردند می توانند از خدمات دیگری نیز برخوردار شوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سامانه بازارگاه جهاد کشاورزی ضربه بزنید.
یکی از این خدمات، واریز سود حاصل از فروش سوخت به کشورهای همسایه است. این پول به صورت دوره ای و از طریق هدفمندسازی یارانه ها به حساب سرپرست خانوارهای مناطق مرزی واریز می شود. مقدار واریز پول به کارت مرزنشینان با توجه به طول دوره، نوع و میزان فروش سوخت به کشورهای همسایه ایران و تعداد خانوارهای تحت پوشش خدمات سامانه مرزنشینان در هر منطقه متفاوت است. لذا مبلغی که به حساب خانواده های مناطق غربی کشور با مناطق شرقی کشور واریز می شود، متفاوت است.
نحوه تمدید کارت مرزنشینان
افرادی که کارت مرزنشینی یا کارت پله وری دارند باید پس از اتمام تاریخ کارت خود از طریق دفاتر پیشخوان دولت یا سامانه مرزنشینان اقدام به تمدید و درخواست صدور کارت جدید کنند. از آن جا که نحوه تمدید کارت مرزنشینان برای عده زیادی از کاربران سخت است. به همین دلیل مراحل گام به گام آن را برای این دسته از افراد بیان می کنیم:
جهت آشنایی با سامانه سماصط بر روی لینک کلیک کنید.
- آدرس اینترنتی marz.taarco.ir را در مرورگر خود جستجو کنید تا وارد سامانه مرزنشینی شوید.
- در صفحه نمایش داده شده روی گزینه «ورود مرزنشینان» کلیک کنید.
- در کادرهای مشخص شده، شماره ملی و کد امنیتی را وارد کنید و روی گزینه “جستجو” ضربه بزنید.
- حالا یک پیامک حاوی کد به گوشی موبایل سرپرست خانوار ارسال می شود که باید آن را در کادر مشخص شده درج کنید و گزینه تایید را انتخاب نمایید.
- با انجام مراحل بالا وارد پنل کاربری خود خواهید شد که در این بخش روی گزینه «تمدید و صدور مجدد کارت» کلیک کنید.
- در صفحه باز شده اطلاعات سرپرست خانوار نمایش داده می شود. برخی از این اطلاعات (مانند تلفن ثابت، کد پستی، شهر محل سکونت، شغل، میزان تحصیلات، افراد تحت تکفل و غیره) موجود نیستند. به همین دلیل آن را با دقت کافی درج کنید. سپس آن ها را دوباره بازبینی کرده و در صورت تایید روی گزینه “ثبت اطلاعات” ضربه بزنید.
- حالا فرم ثبت اولیه اطلاعات برای شما نمایش داده می شود که در صورت تایید اطلاعات باید «تایید و ثبت درخواست» را ضربه بزنید. خوب است بدانید که بعد از تایید نهایی اطلاعات خواسته شده فرصت دیگری برای بازبینی آن ها وجود ندارد. لذا پس از اطمینان لازم آن را تایید کنید تا بتوانید کارت الکترونیکی مرزنشینان را تمدید کنید.
- بعد از انجام مراحل بالا لازم است متقاضیان فرم تایید درخواست تمدید کارت الکترونیک مرزنشینان را چاپ کنند. برای این کار روی گزینه «چاپ فرم تایید درخواست تمدید کارت» کلیک کنند.
- حالا متقاضی تمدید کارت مرزنشینان باید فرم درخواست خود را به دقت مطالعه کرده و پس از امضا، اثر انگشت و درج کد رهگیری که از طریق پیامک دریافت می شود، فرم را برای تکمیل فرآیند تمدید کارت مرزنشینان به کاربر دفاتر پیشخوان خدمات دولت ارائه دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه دریافت مجوز حمل و نقل درون شهری روی سامانه باربرگ کلیک کنید.
با انجام مراحل بالا باید منتظر دریافت کارت مرزنشینی خود باشید. حال اگر به هنگام انجام هر کدام از مراحل بالا به مشکل برخورد کردید می توانید برای راهنمایی بیشتر در مورد نحوه تمدید کارت مرزنشینان با کارشناسان سامانه رسمی صحبت کنید.
امکانات سامانه مرزنشینان marz.taarco.ir
همان گونه که در ابتدای مقاله بیان کردیم کاربرانی که در سامانه مرزنشینان marz.taarco.ir ثبت نام کردند. در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. حالا با توجه به نوع دسته بندی آن ها سامانه مرزنشینان امکانات و خدمات متفاوتی را برای آن ها ارائه می دهد. اما معمولا امکاناتی که در زیر بیان می کنیم برای همه افراد ساکن مناطق مرزی، سازمان ها یا تعاونی ها ارائه می شود.
اصلاح آدرس مرزنشینان
در صورتی که کاربر آدرس محل سکونت خود را تغییر داده باشد می تواند با ورود به سامانه مرزنشینی آن را اصلاح کند.
مشاهده اطلاعات مرزنشینان
در این بخش می توان آخرین وضعیت پرونده و خدماتی که بر روی کارت مرزنشینان قرار دارد را مشاهده کرد.
جهت آشنایی با نحوه ورود به سایت نظام مهندسی کشاورزی به سامانه سانکا مراجعه فرمایید.
حذف افراد تحت تکفل
در صورتی که یکی از افراد تحت تکفل سرپرست خانوار به هر دلیلی مانند ازدواج یا فوت جدا شود. آن گاه می تواند آن را از پرونده متقاضی در سامانه marz.taarco.ir حذف کند.
درخواست صدور کارت المثنی
یکی از عمده ترین مشکلات دارندگان کارت های مرزنشینی، گم کردن آن است. به طوری که در برخی مواقع مشاهده شده است که مرزنشینان کارت خود را گم یا خراب کرده اند. در این حالت آن ها می توانند با ورود به سامانه مرزنشینی اقدام به درخواست صدور کارت المثنی مرزنشینی کنند.
ثبت فوت سرپرست خانوار
در صورتی که سرپرست خانوار فوت کند، آنگاه افراد تحت تکفل او می توانند از امکانات سامانه مرزنشینی استفاده کنند. برای این کار لازم است شما فوت سرپرست خود را در سامانه marz.taarco.ir ثبت کنید تا پس از تایید این موضوع توسط اداره ثبت احوال، از خدمات مرزنشینی به صورت جداگانه یا حفظ حالت تحت تکفل استفاده نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سامانه فرزند خواندگی کلیک کنید.
افزودن افراد تحت تکفل سرپرست خانوار
در صورتی که فرد یا افراد جدیدی به اعضای تحت تکفل سرپرست خانوار مانند تولد یا ازدواج اضافه شده باشد در این صورت می تواند از طریق ورود به پنل کاربری خود آن ها را به افراد تحت تکفل خود اضافه کند.
درخواست تمدید و صدور مجدد کارت مرزنشینی
دارندگان کارت مرزنشینی در صورتی که تاریخ اعتبار کارت آن ها تمام شده باشد باید با ورود به سامانه marz.taarco.ir اقدام به تمدید کارت جدید کنند که در بالا نحوه تمدید کارت مرزنشینی را بیان کردیم.
خدمات بازارچه مرزی
افرادی که قصد فعال سازی خدمات کولبری را دارند باید با مراجعه به این بخش درخواست خود را ثبت کنند.
در مقاله بالا به صورت کامل در مورد سامانه مرزنشینان به آدرس اینترنتی marz.taarco.ir صحبت کردیم. این کارت مخصوص افرادی است که در فاصله 20 تا 50 کیلومتری خطوط مرزی کشور زندگی می کنند که در آن علاوه بر افراد مختلف، شرکت ها و تعاونی هایی که در این بخش وجود دارند می توانند از آن استفاده کنند. کاربران با ثبت نام در سامانه marz.taarco.ir و دریافت کارت مرزنشینی خود می توانند در بازار تجاری با کشور های همسایه فعالیت داشته باشند. همچنین دولت برای این دسته از افراد به صورت دوره ای مبلغی را واریز می کند.
حال امیدوارم که شما با مطالعه مقاله بالا به صورت کامل در مورد سامانه مرزنشینان به آدرس اینترنتی marz.taarco.ir آشنا شده باشید. اما اگر باز هم سوالی داشته باشید می توانید با کارشناسان سامانه رسمی مشورت کنید.
سوالات متداول
سامانه مرزنشینان چه خدماتی را ارائه می دهد؟
کلیه کسانی که در سامانه مرزنشینان به آدرس اینترنتی ثبت نام و کارت پیله وری خود را دریافت کرده اند می توانند از امکانات زیادی مانند اصلاح آدرس مرزنشین، مشاهده اطلاعات مرزنشین، حذف افراد تحت تکفل، خدمات بازارچه مرزی و غیره استفاده کنند که در بالا به صورت کامل در مورد آن ها صحبت کردیم.
مراحل ثبت نام در سامانه مرزنشینان را بیان کنید؟
افرادی که قصد ثبت نام در سامانه مرزنشینان را دارند باید شرایط لازم برای ثبت نام در این سامانه را داشته باشند. سپس با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند تا با انجام مراحل اداری آن ثبت نام در سامانه مرزنشینان را انجام دهند و سپس کارت خود را دریافت کنند.
آیا داشتن کارت مرزنشینی برای همه مرزنشینان اجباری است؟
خیر، کارت مرزنشینی تنها برای افرادی اجباری است که قصد دارند از خدمات و امکاناتی که سازمان صنعت، معدن و تجارت در اختیار آنها قرار داده می شود، استفاده کنند. در واقع افرادی که قصد تجارت و هر گونه فعالیتی با کشور های همسایه در نقاط مرزی کشور دارند باید این کارت را دریافت کنند.