نحوه پیگیری و استعلام حکم جلب
در حال حاضر می توان بدون نیاز به مراجعات حضوری استعلام حکم جلب را از طریق سامانه قوه قضاییه به انجام رساند. حکم جلب یکی از موارد مرتبط با قوه قضاییه است و به منظور احضار متهم و گاهی اوقات شاهد پرونده های قضایی در دادگاه صادر می شود. حکم جلب دارای انواع مختلفی است که یا به خواست شاکی پرونده و یا قاضی صادر می شوند. صدور حکم جلب مستلزم وجود شرایط خاصی است و اجرای آن نیز با در نظر گرفتن قوانین مشخص شده انجام خواهد شد.
همانطور که گفتیم برای اطلاع از جزئیات صدور حکم جلب و انجام استعلام آن نیازی به مراجعات حضوری به شعب مختلف دادگاه وجود ندارد. بنابراین با توجه به جدید بودن این امکان، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف استعلام حکم جلب بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
حکم جلب چیست؟
براساس قوانین تعیین شده در کشورمان به دستور دستگیر کردن متهم، شخص محکوم شده در دعاوی قانونی و یا در صورت لزوم شاهد پرونده، حکم جلب گفته می شود. به طور کلی حکم جلب در مواقعی صادر می شود که فرد مورد نظر برای حضور در دادگاه و یا پرداخت جریمه، سپری کردن دوران محکومیت و… امتناع کند. بنابراین به دستور قاضی و در مواردی نیز به درخواست شاکی پرونده حکم جلب متهم، محکوم علیه و یا شاهد صادر خواهد شد.
برای اطلاع از نحوه پیگیری پرونده قضایی بر روی لینک کلیک کنید.
بهتر است بدانیم در اصطلاح عامیانه حکم و قرار جلب را به یک معنا می دانند، این در حالی است که در اصطلاحات قانونی این دو مورد با یکدیگر متفاوت هستند. در مواردی که تصمیم قاضی برای محکومیت قطعی باشد و منجر به حل اختلافات به وجود آمده شود یا اینکه تعیین کننده مجازات متهم باشد، تصمیم مورد نظر حکم نامیده شده و در غیر این صورت قرار خواهد بود. در مورد موضوع استعلام حکم جلب ذکر این نکته ضروری است که حکم جلب در طول روز قابل اجرا است مگر در مواردی که بازرس دستور اجرای فوری حکم جلب را صادر کند.
انواع حکم جلب
برخلاف تصور بسیاری از افراد که فکر می کنند تمامی احکام جلب مشابه یکدیگر بوده و تفاوتی ندارند، بهتر است بدانیم حکم جلب انواع مختلفی دارد. به منظور آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب به انواع حکم جلب اشاره می کنیم:
حکم جلب حقوقی
این نوع از حکم جلب به درخواست شاکی پرونده صادر می شود. صدور حکم جلب حقوقی زمانی انجام خواهد شد که محکوم علیه پرونده بعد از مشخص شدن اتهام و صدور حکم قطعی برای او از حضور در دادگاه و پرداخت آنچه که به آن محکوم شده است، خودداری کند.
برای اطلاع از نحوه مشاهده ابلاغیه الکترونیکی بر روی لینک کلیک کنید.
حکم جلب کیفری
این نوع از حکم جلب به تصمیم قاضی و در دو صورت صادر خواهد شد. در حالت اول زمانی که تصمیم قاضی برای محکومیت فرد مورد نظر قطعی باشد و چون جرم او کیفری است باید به واسطه صدور حکم دستگیر شده و به مراجع قانونی تحویل داده شود. در حالت دوم قاضی برای انجام بررسی و تحقیقات بیشتر فرد مورد نظر را احضار کرده ولی او از حضور در جلسه دادگاه امتناع کرده است، بنابراین برای چنین فردی نیز حکم جلب کیفری صادر خواهد شد.
در مورد موضوع استعلام حکم جلب بهتر است بدانیم هر کدام از موارد حکم جلب حقوقی و کیفری دارای دو نوع سیار و عادی هستند. در حکم جلب عادی آدرس مکان دستگیری فرد مشخص شده و ماموران تنها در آن محل مجاز به دستگیری او هستند. این در حالی است که برای حکم جلب سیار آدرس مکانی مشخص نشده و در هر موقعیتی دستگیری فرد قابل انجام است.
برای اطلاع از نحوه ورود و ثبت نام در سامانه ساجد دیوان عدالت اداری بر روی لینک کلیک کنید.
شرایط صدور حکم جلب
در مورد پرونده های حقوقی محکوم علیه بعد از صدور حکم باید اموالی که امکان پرداخت میزان مبلغ مشخص شده در حکم دادگاه به وسیله آن امکان پذیر است را معرفی کند، در غیر این صورت حکم جلب برای او صادر خواهد شد. بر طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی چنانچه اعسار به اثبات برسد محکوم علیه بازداشت نخواهد شد. چنانچه بعد از مدت زمانی مشخص دسترسی به محکوم علیه امکان پذیر نباشد حکم جلب سیار برای او صادر می شود.
در مورد پرونده های کیفری بعد از ثبت شکایت توسط شاکی پرونده، بازجویی از شاکی و سپس متهم انجام می شود. برای بازجویی از شاکی ابتدا برای او احضاریه ارسال خواهد شد، چنانچه از حضور در دادگاه خودداری کند در نهایت حکم جلب صادر می شود.
برای آشنایی با سایت اختبار وکالت بر روی لینک کلیک کنید.
استعلام حکم جلب با کد ملی
طی چند سال اخیر با راه اندازی سامانه جامع عدل ایران توسط قوه قضاییه، امکانی فراهم شده تا بسیاری از امورات قضایی از جمله مشاهده ابلاغیه در سامانه ابلاغ، دریافت نوبت حضور در شعب دادگاه از طریق سامانه نوبت دهی قضایی، اطلاع از نتیجه به واسطه سامانه پیگیری پرونده قضایی و… به صورت غیر حضوری انجام شوند. استعلام حکم جلب نیز از این موارد مستثنی نبوده و در حال حاضر از طریق سامانه عدل ایران امکان پذیر است.
نکته مهمی که وجود دارد این است که برای انجام استعلام درج کد ملی کافی نیست بلکه ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام کرده و رمز شخصی دریافت کنید. چنانچه رمز شخصی خود را در اختیار دارید برای انجام استعلام حکم جلب باید از طریق نشانی اینترنتی adliran.ir وارد صفحه اصلی سایت عدل ایران شده و از بخش “اطلاع رسانی” بر روی گزینه “اطلاع رسانی برای اشخاص حقیقی” کلیک نمایید.
در مرحله جدید باید کد ملی و رمز شخصی سامانه ثنا را در قسمت های مربوطه درج کرده و گزینه “مرحله بعد” را انتخاب کنید.
به محض دریافت رمز یکبار مصرف از طریق شماره موبایل خود آن را در مرحله جدید وارد کرده و بر روی گزینه “ورود به سامانه” کلیک نمایید.
با ورود به صفحه ای مطابق با تصویر زیر باید شماره پرونده، تاریخ مورد نظر و نوع پرونده یعنی مختومه یا غیر مختومه را در سامانه وارد کرده و گزینه “بازیابی اطلاعات” را انتخاب کنید.
برای آشنایی با درگاه ملی قوه قضاییه بر روی لینک کلیک کنید.
چگونه می توان استعلام حکم جلب را به صورت غیر حضوری انجام داد؟
برای انجام این استعلام باید به سایت عدل ایران وارد شوید و مطابق با توضیحات گفته شده در همین مقاله پیش بروید.
آیا امکان انجام استعلام حکم جلب با کدملی وجود دارد؟
برای انجام استعلام و پیگیری حکم جلب علاوه بر کدملی باید رمز شخصی سامانه ثنا را نیز در اختیار داشته باشید.
آیا امکان انجام استعلام و پیگیری حکم جلب پرونده های مختومه شده نیز وجود دارد؟
بله، این امکان در سایت عدل ایران فراهم است.
آیا در پرونده های حقوقی امکان لغو صدور حکم جلب وجود دارد؟
بله، در پرونده های حقوقی صدور حکم جلب به درخواست شاکی انجام می شود.