ابلاغ قانونی چیست؟
موضوعات و اصطلاحات حقوقی بسیار گسترده و مختلف هستند، برای مثال ابلاغ قانونی یکی از انواع ابلاغ های قضایی است که معنی خاصی داشته و در همه موارد حقوقی بیان نمی شود. زمانی که پرونده ای قضایی تشکیل می گردد، دادگاه برای اعلام زمان جلسه دادرسی، احضاریه، اعلام حکم و… به طرفین پرونده، ابلاغیه صادر می شود. منظور از ابلاغ های قانونی، یعنی مخاطب ابلاغ آن را تحویل نگرفته و به یکی از بستگان او تحویل داده شده است. با توجه به اهمیت اطلاع از معنی و مفهوم انواع ابلاغ، ما قصد داریم در این مقاله به بررسی جوانب مختلف ابلاغ قانونی بپردازیم، پس با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
فهرست مطالب
ابلاغ قانونی چیست؟
براساس قوانین حقوقی کشورمان، دو نوع ابلاغ وجود دارد. ابلاغی که به مخاطب آن تحویل داده شده و رسید نیز دریافت می گردد، ابلاغ واقعی و به تمامی انواع ابلاغ هایی که واقعی نیستند، ابلاغ قانونی گفته می شود. به بیان دیگر چنانچه ابلاغ، اوراق قضایی، اخطاریه، احضاریه و… در نشانی که برای مخاطب آن درج شده به فردی به غیر از مخاطب آن ولی از بستگانی که هویت آن ها احراز شده تحویل داده شوند، ابلاغ قانونی نامیده خواهد شد. از طرف دیگر این ابلاغ دارای دو نوع می باشد که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:
ابلاغ به اشخاص حقیقی
زمانی که شخص حقیقی مجهول المکان بوده و نشانی دقیقی از محل سکونت او در دسترس نباشد، ابلاغ های قانونی از طریق روزنامه های کثیرالانتشار به اطلاع او خواهند رسید.
برای اطلاع از مفهوم قرار نهایی بر روی لینک کلیک کنید.
ابلاغ به اشخاص حقوقی
در صورتی که یک شرکت منحل شده و نشانی از محل فعلی آن در دسترس نباشد، ابلاغ به آخرین نشانی که قبل از منحل شدن شرکت در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسیده، تحویل داده خواهد شد.
برای اطلاع از نحوه ورود به سایت انحصار وراثت اینترنتی بر روی لینک کلیک کنید.
موارد ابلاغ قانونی
ابلاغی که از نوع قانونی است یعنی مخاطب آن در آدرسی که مشخص شده جهت تحویل ابلاغ حضور ندارد، دارای چندین مورد متفاوت است که در ادامه مطلب به آن ها اشاره می کنیم:
- ابلاغ قانونی به بستگان مخاطب
- امتناء خوانده از دریافت اوراق قضایی
- غیبت بستگان یا امتناء بستگان خوانده از دریافت ابلاغ
- مجهول بودن آدرس خوانده
- ابلاغ به اشخاص مقیم خارج از کشور
- ابلاغ به شرکت های خصوصی
- ابلاغ به ادارات دولتی
- ابلاغ خارج از حوزه دادگاه
با توجه به تعدد ابلاغ های قانونی بهتر است برای کسب اطلاعات بیشتر و جلوگیری از بروز اشتباه، با کارشناسان این حوزه صحبت کنید.
برای اطلاع از نحوه ثبت لایحه در سامانه ثنا بر روی لینک کلیک کنید.
شرایط ابلاغ قانونی
در مورد ابلاغ های قانونی بهتر است بدانیم که شروطی نیز برای آن ها وجود دارد. یعنی ابلاغی قانونی محسوب می شود که اوراق قضایی به فردی به غیر از مخاطب آن ها یا نماینده قانونی او تحویل داده شود یا اینکه ابلاغ در روزنامه های کثیر الانتشار چاپ گردد. در صورتی که ابلاغ به صورت قانونی به مخاطب اعلام شود ولی او یا نماینده قانونی اش در دادگاه حاضر نشوند، حکم و رای دادگاه به صورت غیابی صادر خواهد شد.
برای اطلاع از نحوه ورود به سامانه ثبت شکایت اینترنتی بر روی لینک کلیک کنید.
اعتبار ابلاغ قانونی
در قسمت های قبلی همین مقاله به معنی و مفهوم ابلاغ قانونی اشاره کردیم. همانطور که گفتیم منظور ابلاغی است که به مخاطب آن تحویل داده نشده ولی تحویل گیرنده یکی از بستگان مخاطب است که در محل نشانی او حضور داشته است. حال این نوع از ابلاغ زمانی برای قاضی قابل قبول است که صحت هویت تحویل گیرنده، احراز شود. توجه داشته باشید که تحویل گیرنده ابلاغ در نوع رای دادگاه تاثیرگذار است.
برای اطلاع از نحوه پیگیری و استعلام حکم جلب بر روی لینک کلیک کنید.
معایب ابلاغ قانونی
طی چند سال اخیر با راه اندازی سامانه هایی همچون سامانه ثنا، درگاه ملی قوه قضاییه، نوبت دهی قضایی و سامانه ابلاغ، شرایطی فراهم شده تا ابلاغیه ها و احکام صادر شده در دادگاه به صورت الکترونیکی به اطلاع مردم برسند. حال نکته ای که درمورد ابلاغ های قانونی الکترونیکی وجود دارد، وصول دیر هنگام در حساب کاربری و یا ایجاد دوگانگی است که برای ابلاغ های قانونی، جزء معایب آن ها محسوب می شوند.
برای اطلاع از نحوه مشاهده ابلاغیه الکترونیکی بر روی لینک کلیک کنید.
منظور از ابلاغ قانونی چیست؟
چنانچه ابلاغ، اوراق قضایی، اخطاریه، احضاریه و… در نشانی که برای مخاطب آن درج شده به فردی به غیر از مخاطب آن ولی از بستگانی که هویت آن ها احراز شده تحویل داده شوند، ابلاغ قانونی نامیده خواهد شد.
آیا ابلاغ واقعی همان قانونی است؟
خیر، تفاوت این دو نوع ابلاغ در همین مقاله توضیح داده شده است.
آیا ابلاغ های قانونی همواره اعتبار دارند؟
خیر، اعتبار این ابلاغ ها وابسته به انجام احراز هویت گیرنده ابلاغ برای قاضی می باشد.
آیا ابلاغ های قانونی معایب نیز دارند؟
در این مورد توضیحاتی در قسمت های قبلی همین مقاله بیان شده است.